Tatlandırıcı Çeşitleri

Tatlandırıcı Çeşitleri

Tatlandırıcı, şekere alternatif olarak kullanılan, şekere benzer bir tatlılık seviyesine sahip fakat daha az kalorili besin katkı maddeleridir. Şeker tüketiminin artmasıyla birlikte hızla artış gösteren diyabet ve obezite sebebiyle şekere alternatif olması sebebiyle kullanılmaktadır. 

Tatlandırıcılar doğal ve yapay olmak üzere ayrılırlar. Yapay tatlandırıcılar (Aspartam, sakarin, asesülfam-k vb.)  sentez yoluyla elde edilirler ve neredeyse sıfır kaloridirler. Doğal tatlandırıcılar (Sakkaroz, maltoz, galaktoz, laktoz, stevia vb.) ise bitkilerin kök, gövde, yaprak, tohum, çiçek gibi kısımlarından ayrıştırılarak elde edilen ve genelde az da olsa bir kalori değeri bulunan katkı maddeleridir.

Tatlandırıcıların vücudumuza etkisi henüz kesin değildir. Yapılan bazı çalışmalara göre yapay veya doğal tatlandırıcıların vücutta şeker gibi etki ettiğini gösterebilmektedir. Bunun yanı sıra tatlandırıcıların kişilerin tatlı tüketim bağımlılığını tetiklediğini, daha sık tatlı tüketme davranışını tetiklediği ve dolaylı yoldan obeziteye sebebiyet verebileceğini gösteren çalışmalar mevcuttur. Aynı zamanda gereğinden fazla tatlandırıcı tüketimi laksatif etki yaratarak ishale sebebiyet verebilmektedir.

Bu konudaki genel tavsiye doğru davranış şekli kazanımı elde edebilmek ve vücudumuza olası zararlı etkilerini engelleyebilmek adına tatlandırıcıların sınırlı tüketimidir. Kilo kontrolü dönemlerinde veya şeker hastalarında nadiren tatlandırıcı kullanılabilir fakat günlük rutin beslenmede yer almaması tavsiye edilmektedir.