Son günlerde hepimizin gündeminde olan koronavirüs salgını var. Yetişkinler olarak bu durumun etkilerini yaşarken bir taraftan da çocuklarımıza rehber olmaya çalışıyoruz. Bu yaşadığımız süreçle ilgili çocuklarımıza nasıl yaklaşmalı ve nelere dikkat etmeliyiz?
Yazımıza göz atın Çocuklarımızın öncelikle durumla ilgili sorularını yanıtlarken doğru ve güvenilir kaynaklardan edindiğimiz bilgiyi yaşını göz önünde bulunduracak şekilde onunla paylaşmalıyız. Özellikle okul öncesi dönemindeki çocuklar için soyut ifadelerden ve uzun anlatımlardan kaçının. Söylemleriniz anlaşılır ve güven verici olmalıdır.
Çocuğunuz size merak duygusuyla bir çok şey sorabilir. İyi bir dinleyici olmanız bu soruları yanıtlarken doğru bir yol izlemenizi sağlayacaktır. Sorularını geçiştirmeyin, özen gösterin ve bu süreçle ilgili duygularını ifade etmesine fırsat verin. Sizin rehberliğinize ihtiyacı var. Bu süreçte Zaman Yönetimi yine en çok karşılaştığımız zorluklardan biri olabilir bu nedenle en baştan rutini korumak gerekir.
Hayat içinde belli bir rutinimiz var ve bu rutini korurken plan yapmak çok önemli…Rutini korumak sürece uyum sağlamayı kolaylaştıracağı için Çocuğunuzla birlikte (yaşına göre) oyun zamanı, yemek zamanı, çalışma zamanı gibi bir program oluşturabilirsiniz. Oyun oynamak, resim yapmak, günlük tutmak gibi çocuğun iç dünyasını yansıtmasını ve kaygısını azaltmaya çalıştıran aktivitelerdir bazen sözel olarak hissettiklerini sizinle paylaşmasa da bu şekilde yansıtmasını sağlar. Gözlem yapın Teknolojik aletlere sınır koyun, özellikle haberler ve sosyal medyadan uzaklaşmasını sağlayın. Okul öncesi ve ilkokul yaşındakiler için durumu algılamakta ve anlam karmaşası yaşamalarını da böylece engellemiş olursunuz. Bunun yerine yaşına uygun, gelişimini destekleyici ve birlikte izleyebileceğiniz programlar seçin…Yanında olduğunuzu hissettirin Sorumluluk vermekte gelişimini destekleyici ve üretken olması için önemli unsurlardan biridir. Olumlu davranışlarına olumlu geri bildirimlerde bulunarak sorumluluk almasını pekiştirebilirsiniz…Unutmayalım bu geçici bir süreç, bir zaman aralığı…bunu unutmadan hareket etmek, birbirimizi desteklemek hem kaygımızı azaltacak hem de süreci iyi yürütmemizi sağlayacaktır. Eğer çocuğunuzun davranışlarında, duygu durumunda değişkenlik (agresyon, zarar verme gibi) gözlemliyor ya da bilgi almak istiyorsanız profesyonel yardım almakta çözüm getirici olacaktır.