Görüşmeyi Başlat
1
Bilgi almak ister misiniz?
Kodu Tara
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
ONLİNE MUAYENE
ONLİNE RANDEVU
SONUÇLARI GÖR
Rotator Kuf Sendromu
05.06.2023

Rotator Kuf Sendromu

Rotator KUF SENDROMU , "rotator manşon dokuları üzerindeki aşırı yükün bir sonucu olarak en yaygın olarak omuz dış rotasyonu ve yukarı doğru hareketlerinde yaşanan ağrı ve zayıflığı ifade eder. Rotator manşet tendinopatisinin pato-etyolojisi çok faktörlüdür ve çevresel faktörlerin yanı sıra dışsal ve içsel mekanizmalara bağlanabilir. Rotator manşet tendinopatisi, dahil olan faktörlerin çeşitli doğası nedeniyle homojen bir varlık değildir ve bu nedenle, bu özel mekanizmaları/faktörleri hesaba katan farklı tedavi müdahaleleri gereklidir.
Nüfusun %30'a varan bir prevalansı yaşamları boyunca omuz ağrısı yaşar ve Omuz rahatsızlığı olan kişilerin %54'ü semptomların üç yıl sonra hala mevcut olduğunu bildirmektedir. Rotator Manşet Tendinopatisi, genel popülasyonun yaklaşık %30'unda görüldüğü için en sık görülen omuz ağrısı tipi olarak görülmektedir.
Basketbol veya voleybol gibi tekrarlayan fırlatma sporları, resim veya marangozluk gibi meslekler dahil olmak üzere tekrarlayan baş üstü faaliyetlere katılan kişilerde omuz ağrısı insidansında artış vardır. Rotator Manşet Tendinopati insidansı da yaşla birlikte artar, Rotator Manşet bozuklukları hakkında konuşurken bu dikkate alınmalıdır.

BELİRTİLER
Rotator manşet tendinopatisinin semptomları veya özellikleri, dört rotator manşet tendonu bölgesinde ağrı ve omuz ekleminde yer alan, özellikle baş üstü uzanma, sırtın arkasına uzanma, kaldırma ve etkilenen tarafta uyuma ile donuk bir karakterde hassasiyettir.

TEŞHİS
Bir rotator kuf sendromunun teşhisi, klinik testlere verilen cevaba göre yapılacaktır. Tanıyı güçlendirmek için bazen ultrason, radyografiler,  manyetik rezonans görüntüleme (MRG),  elektromiyografi, sinir iletimi, tanısal analjezik enjeksiyonu ve kan testleri gibi destekleyici tetkikler kullanılır. [4]
 TEDAVİ
Rotator manşet problemlerinin fizik tedavisi ( coldpack, ultrason, TENS , yüksek yoğunluklu lazer)  tendonların ağrısını ve şişmesini azaltmayı, normal hareket aralığını elde etmeyi ve nihayetinde omzu güçlendirmeyi amaçlar. Başlangıçta dinlenme ve buz ağrıyı azaltmak için kullanılır. Hastaların başlangıçta ağrı ve semptomları artıran aktivitelerden kaçınması çok önemlidir. Hekim, hastayı bu aktivitelere ne zaman devam etmesi gerektiği konusunda yönlendirmelidir.

Fizyoterapist eşliğinde kasları hareket açıklığı ve kuvvet egzersizlerine hazırlamak için masaj gibi teknikleri kullanabilir. Hastanın egzersizleri doğru sırayla yapması önemlidir; önce germe ve hareket açıklığı egzersizleri, ardından kas güçlendirme egzersizleri yapılır . Omuz iç rotasyonunda bir azalma ile, arka kapsül test edilmeli ve sıkıysa gerilmelidir  .


Özel Maltepe Ersoy Hastanesi
Uz. Dr. Yasin Altundal