Aşırı Aktif Mesane
Aşırı aktif mesane, hem erkekler hem de kadınlarda görülebilen yaşam kalitesini ileri derecede bozan bir durumdur. İdrar yapmak için ani zorlayıcı bir istek ile ilişkili gün ve gece boyunca sıra dışı sıklık ile karakterizedir. Hastalar ayrıca idrar kaçırma şikayetinde bulunabilirler, çünkü tuvalete yeterince hızlı ulaşamazlar. İdrar yolu enfeksiyonu, mesane taşları ve hatta mesane kanseri de dahil olmak üzere aşırı aktif mesanenin çeşitli nedenleri vardır, ancak hastaların büyük çoğunluğunda kesin neden bulunamaz.
Aşırı aktif bir mesanenin nedenini belirlemek için çeşitli araştırmalar yapılır. Ultrasonografi, idrar tetkiki ve idrar kültürü ile mesanede ek bir hastalık olup olmadığı araştırılır. Bazı hastalarda sistoskopi denilen idrar kesesine optik bir sistem ile bakı gerekli olabilir. Bu esnada gerek görülürse mesaneden biyopsi alınarak patolojik incelemeye gönderilebilir. Diğer bir hasta grubunda ise ürodinamik çalışmalara ihtiyaç duyulur. Aşırı aktif mesanenin tedavisi adım adımdır, hastalara yaşam tarzı modifikasyonu tavsiye edilir. Mesaneyi rahatlatmak ve spazmı azaltmak için sıklıkla ağızdan veya mesane içerisine özel ilaçlar verilir. Bu ilaçlar başarısız olursa, doğrudan mesane kasına Botox enjeksiyonları gibi daha invaziv tedavilere ihtiyaç olabilir. Çok nadir durumlarda cerrahi girişim gerekebilir.
Üroloji kliniğimizde bu tedavilerin tümü uygulamaktadır. Burada en önemli husus hastanın doğru değerlendirilerek en uygun tedavinin seçilmesidir.