Kapalı Böbrek Taşı Ameliyatları
Üreterorenoskopi (URS) Nedir?
Üreterorenoskopi(URS); Böbrek ve idrar yollarında (üreterler) yer alan hastalıkların tanısı ve tedavisi için yaygın olarak kullanılan endoskopik-kameralı bir yöntemdir.
Fleksibl(URS) Üreterorenoskopi nedir, nasıl yapılır?
İngilizce “Flexible” kelimesi kıvrılabilir, bükülebilir anlamına gelmektedir. Fleksible Üreterorenoskopi kıvrılabilen çok ince bir teleskop vasıtasıyla, vücuda hiçbir delik açmadan, idrar kanalından üreter ve böbrek içine girilmesi ve buradaki taş ya da tümörün lazer yoluyla kırılması ya da alınmasını içermektedir. Aletin ince çalışma kanalından geçen lazer (Holmium laser) probu ile böbreğin içindeki taşlar rahatlıkla kırılabilmekte ve taşlar kum haline getirilmektedir. Şayet taş çok büyük ise taş lazer ile kırıldıktan sonra kırılmış 4-5 mm lik taş parçaları basket yöntemi ile çalışma kanalından dışarı alınabilmektedir. Daha küçük taş kırıntıları toplanmaz, hasta işlem sonrası bu kırıntıları ağrısız bir şekilde rahatlıkla düşürebilmektedir.
Fleksible Üreterorenoskopi uygulayan hekim, cihazı uç kısmındaki bağlı kameranın sağladığı mükemmel görüntü altında, aletin kıvrılabilen uç kısmını bir eliyle kontrol ederek böbrek içindeki tüm odalarına ulaşabilmekte ve buradaki taşları lazer ile kırabilmektedir. Aynı zamanda da ayağı ile kontrol ettiği röntgen pedalı ile Fleksible üreterorenoskopun böbrek içindeki pozisyonunu ve varsa diğer taşların yerini kontrol edebilmekte ve bu sayede taşlara kolaylıkla ulaşabilmektedir.
Ameliyat genellikle genel anestezi kullanılarak yapılır ancak bazı durumlarda lokal anestezi ile de yapılabilir. Hasta aynı gün veya ertesi günü taburcu edilir. Taburcu olduktan sonra hastanın fiziksel aktiviteleri üzerinde herhangi bir sınırlama yoktur. Endoskopik bir işlem olduğu için hızla günlük hayatına dönüş yapar.
Fleksibl Üreterorenoskopinin avantajları nelerdir ?
Doğal yollar kullanıldığı için açık ya da perkütan cerrahiye göre vücutta yara izi olmaz.
Kanama yok veya çok azdır. Kan transfüzyonuna ihtiyaç olmaz.
Hastalar aynı gün ya da ertesi gün taburcu edilebilir, tamamen kapalı bir yöntem olduğu için günlük hayatlarına hızla dönerler.
At nalı böbrek gibi doğuştan böbrek anomalisi olan hastalarda da uygulanabilir.
Aynı anda hem idrar kanalındaki hem de böbreğin içindeki taşlar alınabilir.
Her iki böbreğinde taş olan hastalarda aynı seansta uygulanabilir.
Aşırı kilolu hastalarda ESWL (taş kırma) ve perkütan nefrolitotomi tedavilerinin uygulanma zorluğu vardır. Ancak flexible URS bu hastalarda güvenle uygulanabilir.
Hangi durumlarda Üreterorenoskopi (URS) yapılır?
Böbrek ve Üreter taşlarının tedavisinde
Böbrekte şüpheli görüntü, Tümör şüphesi durumlarında tanısal amaçlı,
Böbrek kaynaklı kanamalarda nedenin aydınlatılmasında
Üreteropelvik veya üreteral darlıkların endoskopik tedavisinde,
İdrar kanalı (Pelvis ve üreter) tümörlerinin endoskopik tedavisinde,
Böbrek ve idrar yollarında yabancı cisim ve stentlerin çıkartılmasında,
URS (Üreterorenoskopi)’nin Yan Etkileri Nelerdir?
Üriner enfeksiyon, Ureter darlığı, işlem sonrası kanama gibi yan etkiler nadir de olsa ortaya çıkabilir.
Doç.Dr Şeref Başal
Üroloji Hastalıkları Uzmanı