Görüşmeyi Başlat
1
Bilgi almak ister misiniz?
Kodu Tara
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
ONLİNE MUAYENE
ONLİNE RANDEVU
SONUÇLARI GÖR
Saç Dökülmesi Nedir?
20.11.2020

Saç Dökülmesi Nedir?

Erkeklerin saçlarını kadınlara oranla kaybetme olasılıkları daha yüksektir, ancak saç incelmesi, saç dökülmesi aslında her iki cinsiyeti de etkileyen ve her ikisi için de az ya da çok moral bozucu olan bir durumdur. Saç dökülmesinin arkasında tek bir neden yoktur. Nedenler basit ye geçici (örneğin vitamin eksikliği) olabileceği gibi, altta yatan başka bir sağlık sorunu gibi daha karmaşık bir durumda olabilir.

Neyse ki, hem kadınlarda hem de erkeklerde saç dökülmesini tedavi etmenin birçok yolu vardır. Bazı yaygın ve çok yaygın olmayan nedenleri ve bu konuda neler yapabileceklerini bu yazımızda bulabilirsiniz.

1- Aşırı Stres veya Hastalık Sebebiyle:

Stres veya bazı hastalıklar (şu anda COVID-19 dahil) saç dökülmesine neden olabilir.

Stresin neden olduğu aşırı saç dökülmesinde telojen effluvium adı verilen bir dökülme meydana gelir. Telojen effluviumun başka birçok sebebi olsa da en önemli sebeplerinden bin strestir. Vücudumuz zihinsel stresi fiziksel stresi algıladığı gibi algılar ve vücuttaki herhangi bir dramatik stres saç büyümesinin durmasına neden olabilir. Saç büyümesi durduğunda bir süre sonra dökülür. Özellikle, vücut stresli olduğunda, kortizol hormonunu serbest bırakır, bu da saç folikülünü etkileyebilir ve saç dökülmesine neden olabilir. Bu dökülme tipik olarak stresli bir olaydan en az 3 ay sonra gerçekleşir.

Tabii ki, stresin önlenmesi, strese bağlı saç dökülmesini önlemenin en kolay yoludur. Ancak bu her zaman kolay bir şey değildir. Herhangi bir saç dökülmesi yaşarsanız, dermatologunuza danışmak akıllıca olacaktır. Saç dökülmenizin stresle ilişkili olduğunu belirlerse, dermatoloğunuz saçın tabanındaki saç folikülü etrafındaki kan dolaşımını iyileştiren bir vazodilatatör olan minoksidil adlı bir tedavi önerebilir. Bu ilaç, kaybettiğiniz saçların geri büyümesine yardımcı olmak için kullanır. Ayrıca sabırlı olmak önemlidir.

2- Erkek Tipi veya Kadın Tipi Kellik

Erkeklerde çok sık görülmekle birlikte kadınlarda da bu tip saç dökülmesi ortaya çıkabilir. Erkek tipi kellik, genlerin ve erkeklik hormonlarının bir kombinasyonunun neden olduğu bir tür saç dökülmesidir. Bu durum genellikle saçların geri çekilmesine ve M şeklinde bir saç çizgisi bırakmasına neden olur.

Kadınların belirli bir yaşta saç dökülmesine başladığı bir aileden geliyorsanız, o zaman buna daha yakın olabilirsiniz. Kadınlarda görülen bu tip dökülmede erkeklerdeki gibi saç çizgisinin geri çekilmesi yerine saçlarda belirgin bir incelme görülür.

20’li yaşlardan itibaren bu tip dökülme yavaş yavaş erkeklerde ve kadılarda başlayabilir. İlaç tedavileri, saçlı deriye PRP, mezoterapi uygulamaları dökülme hızını yavaşlatır.

PKOS tedavisi hormon dengesizliğini düzeltebilir ve bu değişikliklerin bir kısmını tersine çevirmeye yardımcı olabilir. Tedaviler, diyet, egzersiz ve doğum kontrol haplarının yanı sıra, infertilite veya diyabet riskini azaltmak için spesifik tedaviyi içerir. Menopozda meydana gelen hormonal dengedeki değişiklikle saç dökülmesine sebep olabilir.

3-Hamilelik:

Hamilelik, saç dökülmesine neden olabilecek fiziksel stres türünün bir örneğidir. Hamileliğe bağlı saç dökülmesi, hamilelik sırasında değil, bebeğinizin doğumundan sonra daha sık görülür. Hamilelikten sonra saç dökülmesi yaşarsanız, sactruzin birkaç ay içinde tekrar büyüyeceğimden emin olabilirsiniz. Genellikle 1 ay ile 4 ayda başlar doğumdan sonra.  Genellikle 6 aydan kısa sürer.

4- Bazı İç Hastalıklar

Hipotiridi, hipertiroidi, böbreküstübezi hastalıkları, insülin direnci, romatizmal hastalıklar, diabet saç dökülmesine neden olabilir. Ameliyat ya da travmaya bağlı kan kayıpları kansızlık sonucu saç dökülmesi yapabilirler.

5- İlaçlar

Bazı ilaç saç dökülmesine katkıda bulunabilir. Bunlar arasında daha yaygın olan ban kan sulandırıcılar ve beta-blokerler olarak bilinen kan basıncı ilaçlandır. Ace inhibitorleri, kolestrol düşüren ilaçlar, antidepresanlar da saç dökülmesi yaparlar.

A vitamini içeren takviyelerin veya ilaçların aşırı kullanımı saç dökülmesini tetikleyebilir. A vitamini alımının günlük değerini aşıp, bunu uzun sure kullanmamız durumunda saç dökülmesi  aşayabilirsiniz. İyi haber şu ki; bu ayni zamanda saç dökülmesinin geri dönüşümlü bir nedenidir ve aşırı A vitamini alımı durduğunda, saç normal olarak tekrar büyümeye baslar. Saç dökülmesine neden olabilecek diğer ilaçlar arasında metotreksat (romatizmal ve bazı cilt hastalıklarını tedavi etmek için kullanılır), lityum (bipolar bozukluk için), ibuprofen de dahil olmak üzere steroidal olmayan anti-enflamatuar ilaçlar (Nsaid'ler) bulunur. Tiroit ilaçları da sac dökülmesi yapabilir. Doğum kontrol hapları, bunların kesilmesi ya da değiştirilmesi saç dökülmesine sebep olabilir. Doktorunuz bir veya daha fazla ilacın saç dökülmesine neden olduğunu belirlerse, dozu düşürmek veya başka bir ilaca geçmek hakkında onunla konuşun.

6- Yanlış Beslenme

50'li ve 60'lı yaşlarına girerken, yaşa bağlı; kadınlarda saç dökülmesini veya incelmesini görmek yaygındır. Saç kırılganlığını önlemek için birçok püf nokta, saçlarınızı parlak ve sağlıklı tutmanın yolları da vardır.

7- Anabolik Steroidler Kullanıyorsanız:

Bazı sporcular tarafından kas kitlesi oluşturmak için alınan Anabolik steroidlerden alırsanız; saçınızı kaybedebilirsiniz.  Anabolik steroidler, mekanizma aynı olduğu için polikistik over hastaliği (PKOS) ile vücut üzerinde aynı etkiye sahip olabilir.

 

Uzm. Dr. Gülay OĞUZ

Dermatoloji (Cildiye)