Su Buharı Prostat Tedavisi
Su Buharı Tedavisi iyi huylu prostat büyümesi sonucunda oluşan idrar kanalı tıkanıklığına bağlı şikayetleri tedavi etmek için kullanılan bir yöntemdir. Amaç tıkanıklığa sebep olan prostat dokusunu ortadan kaldırmaktır.
Tamamen endoskopik (kapalı) bir yöntemdir, penis ucundaki idrar kanalından girilerek yapılmaktadır. İdrar kanalından girilir ve özel bir cihaz yardımıyla prostat dokusu içerisine sıcak su buharı verilir. Bu sayede prostat dokusu ortadan kaldırılır ve idrar kanalındaki tıkanıklık tedavi edilir. Su Buharı Tedavisi tedavisi lokal anestezi veya sedasyon anestezisi altında yapılabilir. 20-25 dakika süren bir işlemdir. Kanama olmaz. İşlem sonrası hastaya idrar sondası takılır. Hastanede yatış gerektirmez. Aynı gün hasta sondalı olarak evine gönderilir. Hastanın sondası 3-4 gün sonra çekilir.
Güvenli bir yöntemdir. İyi huylu prostat büyümesine bağlı yakınmaları olan her yaş grubundan hastaya uygulanabilecek bir tedavidir. Genel anestezi gerektirmez. Mevcut hastalıkları nedeniyle anestezi almayan ve idrar sondası ile yaşamak zorunda kalan hastalar için ideal bir tedavi yöntemidir. Etkili bir tedavidir. Ameliyat sonrası uzun vadede hastada tekrar bir prostat ameliyatına ihtiyaç olmaz.
Su Buharı Tedavisi tedavisinin en önemli avantajlarından biri de hastanın cinsel fonksiyonlarını etkilememesidir. Penis ereksiyonu üzerine hiçbir negatif etkisi yoktur. Su Buharı Tedavisi dışı prostat ameliyatlarının tamamında %80’lere varan oranda meninin geri kaçması (retrograd ejekülasyon) görülür. Bu cinsellik açısından önemli bir sorundur. Su Buharı Tedavisi tedavisinde meninin geriye kaçması probleminin çok az görüldüğü bir tedavidir (%5-10).
Neden Su Buharı Tedavisi ?
Genel anestezi gerektirmez
Lokal veya sedasyon anestezisi altında yapılabilir
Mevcut hastalıkları nedeniyle anestezi almayan ve idrar sondası ile yaşamak zorunda kalan hastalar için ideal bir tedavi yöntemidir.
Kapalı bir yöntemdir, kanama olmaz
Hastanede yatış gerektirmez ve hasta aynı gün evine gönderilir
Cinsel fonksiyonları etkilemez
Meninin geriye kaçma ihtimali diğer yöntemlerle kıyaslanamayacak kadar düşüktür.
Doç. Dr. Şeref BAŞAL