Tiroid Bezi Biyopsisi
Tiroid Bezi Biyopsisi Nedir?
Tiroid bezi biyopsisi, tiroid bezinde tespit edilen nodülün incelenmesi amacıyla yapılan bir tıbbi prosedürdür. Bu işlem nodülün iyi huylu ya da kötü huylu (kanserli) olup olmadığını belirlemek için yapılır.
Tiroid nodülünün incelenmesinde ince iğne aspirasyon biyopsisi, kalın iğne biyopsisi ve açık biyopsi gibi yöntemler bulunmaktadır. Bunlar içinde ultrasonografi eşliğinde yapılan ince iğne aspirasyon biyopsisi en hızlı, en ucuz, en konforlu ve en güvenli biyopsi çeşidir. Biyopsi işlemi ultrasonografi eşliğinde tiroid bezi çevresindeki damar ve sinirler korunarak tespit edilen nodülün tam içinden ince bir iğne kullanılarak yapılır. Bu iğne yardımı ile tiroid nodülünden örnek toplanır. Alınan örnek daha sonra bir patolog tarafından incelenir. Biyopsi sonuçları, nodülün doğası hakkında bilgi sağlar ve tedavi planı belirlenmesine yardımcı olur. Bu işlem alanında uzman radyoloji hekimi tarafından yapıldığı takdirde genellikle güvenli bir şekilde ve minimal rahatsızlıkla tamamlanır.
Tiroid Bezi Biyopsisi Hangi Durumlarda Yapılır?
Tiroid bezi biyopsisi tiroid bezinde tespit edilen bir nodülün ilk tespitinde veya yapılan takipleri sırasında radyoloji hekimleri tarafından şüpheli bulgular içerdiği düşünülürse iyi huylu ya da kötü huylu (kanser) olup olmadığını belirlemek için uygulanmaktadır.
Tiroid Bezi Biyopsisi Tehlikeli mi?
Tiroid biyopsisi deneyimli radyoloji hekimleri tarafından ultrasonografi eşliğinde yapıldığında komplikasyona sebep olmayan güvenli bir uygulamadır. Ultrasonografi eşliğinde yapılmayan biyopsi işlemlerinde ciddi damar ve sinir yaralanmaları olabilmektedir.
Tiroid Bezi Biyopsisi Öncesi Nelere Dikkat Edilmeli?
Herhangi bir ilaç kullanıyorsanız doktorunuza mutlaka bildirmelisiniz. Kan sulandırıcı ilaçların işlemden önce kesilmesi gerekebilir. Herhangi bir alerjisiniz varsa doktorunuza mutlaka bildirmelisiniz. İşlemden önce mutlaka kolyesiz ve açık yakalı bir kıyafetle hazır olunmalıdır. İşlemden 1-2 saat önce çok az bir yiyecekle hafif tokluk oluşturmalıdır.
Tiroid Bezi Biyopsisi Nasıl Yapılır?
İşlem şu adımları içerir:
1. Hazırlık: İşlem genellikle muayene odasında yapılır. Ultrasonografi eşliğinde, tiroid nodülü işlem öncesi tekrar değerlendirilir biyopsi alınacak bölge tam olarak tespit edilir.
2. Cilt Temizliği ve Lokal Anestezi: Biyopsi için belirlenen alanda öncelikle cilt temizliği sağlanır sonrasında bu bölgeye lokal anestezi uygulanabilir. Anestezi işlemi şart olmamakla birlikte işlem sırasında hastanın konforunu artırmak için tercih edilebilir.
3. İğne Aspirasyonu: Ultrasonografi eşliğinde damar ve sinirler korunarak iğne tiroid nodülüne yönlendirir ve doku örneği almak için nodül içerisinde manevra yapılır. Yeterli materyal geldiği düşünüldüğünde iğne çıkarılır. Bu işlem en az 2 olmak üzere 5 defaya kadar kere tekrar edilebilir. Alınan materyaller patoloji hekimlerine yollanmak üzere uygun koşullarda hazırlanır.
4. İzlem: İşlem tamamlandıktan sonra, bölgeye hafif baskı yapılarak bant ile kapatılır. Genellikle, bu prosedür sonrasında hemen normal günlük aktivitelere dönülebilir. İğne giriş yerinde kızarıklık ve morarmalar görülebilir. İşlem sonrası bir gün boyunca bu bölgede hafif ağrılar olabilir.
Uzm.Dr. Ahmet Arpacı
Radyoloji uzmanı