Flavonoid nedir?
Flavonoidler, bitkilerde bulunan ve insan sağlığı için çok sayıda faydaya sahip olan bir tür antioksidandır. Meyve, sebze, baklagiller, kuruyemişler ve çay gibi çeşitli gıdalarda bulunurlar.
Flavonoidlerin en iyi kaynaklarından bazıları şunlardır:
Meyveler:
• Yaban mersini
• Ahududu
• Böğürtlen
• Çilek
• Elma
• Portakal
• Greyfurt
• Üzüm
Sebzeler:
• Soğan
• Brokoli
• Ispanak
• Lahana
• Domates
• Biber
• Bezelye
Baklagiller:
• Fasulye
Fasulye
• Mercimek
• Nohut
• Soya fasulyesi
Kuruyemişler:
• Ceviz
• Badem
• Fındık
• Ay çekirdeği
Çay:
• Yeşil çay
• Siyah çay
Flavonoidler açısından zengin bir diyet tüketmenin birçok faydası vardır. Flavonoidler, kalp hastalığı, kanser ve felç riskini azaltabilir, bağışıklık sistemini güçlendirir ayrıca bilişsel iyileştirmeye yardımcı olabilirler.
Flavonoidleri diyetinize eklemenin en iyi yolu, çeşitli meyve, sebze ve diğer bitkisel gıdalar tüketmektir. Ayrıca flavonoid takviyeleri de mevcuttur, ancak bunları almadan önce bir sağlık uzmanıyla konuşmanız önemlidir.