Mide Kanserinin Nedenleri
Mide kanseri, sindirim sistemi organlarından midenin herhangi bir parçasından gelişebilen bir kanser türüdür. Dünya genelinde dördüncü sıklıkta görülen kanser tipi olup, kanserle ilişkili ölümlerde üçüncü sırada yer almaktadır. Mide kanseri ile yaş arasında kuvvetli bir ilişki bulunmaktadır. Görülme sıklığı 30 yaşından sonra artar ve 70’li yaşlarda pik yapar. Erkeklerde kadınlara göre 2 kat fazladır. Mide kanserlerinin %90’dan fazlası adeno kanser tipinde olup genellikle tanı konulduğunda ileri evrededir. Hastalığın kötü seyrinde en önemli sebep tanısının geç konulmasıdır.
Nedenleri
Mide kanserinin kesin sebebi bilinmemektedir. Gelişiminde çevresel ve genetik faktörlerin etkili olduğu düşünülmektedir.
- Helikobakter pilori enfeksiyonu
- Midenin kronik iltihabi hastalıkları
- Tütsülenmiş veya tuzlu gıdaların tüketimi
- Mangalda pişmiş et ve benzeri gıdalar, işlenmiş gıdalar
- Sebze ve meyve tüketiminin yetersiz olması
- Pernisiyöz anemi
- Obesite
- Ailede mide kanseri öyküsü olması
- Sigara tüketimi
Klinik Bulgular
- İştahsızlık ve kilo kaybı
- Yutma sırasında gıdaların takılma hissi
- Bulantı, kusma
- Karında şişlik ve ağrı
- Halsizlik
- Hazımsızlık, karın üst bölgesinde dolgunluk hissi, yanma, geğirti
- Yutma güçlüğü
- Ağza mide içeriğinin geri gelmesi,
- Hematemez (kanlı kusma) ve melena (siyah dışkılama)
- Kanamaya bağlı kansızlık
Tanı
Endoskopi (Gastroskopi) tanıda altın standarttır. Deneyimli ellerde %90’nın üzerinde tanı konmaktadır. Endoskopi; yakınması olan hastaların taranmasında, mide kanserinin erken teşhisi ve tedavisinde oldukça etkilidir.
Tedavi
Amaç, mide kanserinin erken tanısı olmalıdır. Tedavi; erken evrede endoskopik yöntemle, geç dönemde ise, cerrahi yöntemle tümörün çıkarılması, hastalığın durumuna göre radyoterapi ve kemoterapi uygulanmasıdır. Hastalarda Helikobakter pilori var ise mutlaka tedavi edilmeli; 1. derece yakınlarında mide kanseri öyküsü olan bireyler endoskopi ile takip edilmelidir.