Ramazan Bayramında Beslenme
1 aylık oruç döneminden sonra gelen ramazan bayramında bazen gereğinden fazla kalori alabiliyor ve kendimizi tutmakta zorlanabiliyoruz. Evet, bayramlarda ve özel günlerde sıkı bir şekilde beslenme kurallarına uymanızı bizler de tercih etmeyiz. Fakat yine de genel sağlığımızı düşünmek durumundayız. Yapacağımız birkaç beslenme tercihiyle bu özel günleri daha sağlıklı geçirebiliriz.
Öncelikle sağlıklı bir bayram kahvaltısı için güzel bir omlet veya menemen, peynir çeşitleri, zeytin çeşitleri, bol söğüş mevsim sebzeleri, avokado, zeytinyağı, ceviz, kahvaltılık ev yapımı domates sosları, fırında közlenmiş sebzeler, tam buğday unuyla yapılmış ekmek veya poğaçalar, tam buğday unuyla yapılmış krepler tüketilebilir.
Bayramda güzel bir aile sofrası için çorba çeşitleri, etli veya tavuklu bir ana yemek, bol salata, sebzeli mezeler, yoğurt, cacık, ayran, az bir pilav grubu oldukça doyurucu ve yeterli olacaktır. Kızartmalardan, hamur işlerinden, ve karbonhidrat ağırlıklı tabaklardan uzak durmakta fayda var.
Peki kalori ve karbonhidrat içeriği olarak yoğun yiyeceklerden de yemek istiyorsak nasıl bir yol izleyeceğiz?
Birinci Kural: Tercih yapmak.
Her bir besin grubu için alternatifleri arasından bir tercih yapmak doğru olacaktır. Özellikle karbonhidrat grupları arasından bir seçim yapmak önemlidir. Örneğin, akşam yemeğinde sofrada hem patates, hem pilav, hem börek, hem de ekmek var. Bu durumda eğer börek tüketmek istediyseniz pilav, ekmek ve patatesi tüketmeden makul miktarda börekten tüketebilirsiniz. Bir diğer örnek olarak; sofrada hem dolma, hem makarna, hem pide varsa ve tercihinizi dolmadan yana kullanmak istediyseniz o zaman makarna ve pideden uzak durabilirsiniz. Misafirlikte hem tatlı hem çikolata hem meyve ikram edildiyse aralarından bir tercih yapabilirsiniz.
İkinci Kural: Dengelemek.
Bir öğünde kalori ve karbonhidrat içeriği yüksek besinleri gereğinden fazla tükettiyseniz yapabileceğiniz en doğru davranış dengelemek ve porsiyon küçültmek olacaktır. Örneğin akşam yemeğine bir yere davetliyseniz sabah evde hafif bir kahvaltı yapabilirsiniz. Ya da kahvaltıyı ağır besinlerle geçirdiyseniz akşam yemeğini hafif bir protein ve salata grubuyla atalatabilir ve 40-45 dakikalık bir yürüyüşe çıkabilirsiniz. Bayramda bir gün tatlıyı çok kaçırdıysanız diğer günler tatlıları ve meyveleri es geçebilir ve günlük su tüketimini 2,5 litre seviyesinde tutabilirsiniz.
Herkese mutlu ve sağlıklı bayramlar dileriz.
Uzm. Dyt. Ecem Özge URAY