Görüşmeyi Başlat
1
Bilgi almak ister misiniz?
Kodu Tara
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
ONLİNE MUAYENE
ONLİNE RANDEVU
SONUÇLARI GÖR
Tuz Çeşitleri ve Beslenme
17.08.2021

Tuz Çeşitleri ve Beslenme

Hayatımızda ve sofralarımızda büyük yer kaplayan tuzun son zamanlarda birçok çeşidine raflarda rastlamaktayız.

Peki sofra tuzu, iyotlu tuz, kaya tuzu, himalaya tuzu, deniz tuzu gibi birçok seçenek arasından sağlığımız için hangisini kontrollü olarak tüketmeliyiz?

Sofra Tuzu: Tuz göletleri ve doğal tuzlardan ince toz haline getirilmiş, iyotla zenginleştirilmiş yemek tuzlarıdır.

İyotlu Tuz:  İyot insan metabolizması için (özellikle tiroid metabolizması) oldukça faydalı olup, dünya genelinde de iyot eksikliğine rastlandığından UNICEF 1994'de tuzlara iyot ilave edilmesi gerektiğine karar vermiştir.  Bu sebeple sofra tuzları, 1 gram sofra tuzunda 70 mcg iyot bulunacak şekilde hazırlanıp paketlenmektedir.

 

Deniz Tuzu: Bünyesinde magnezyum, demir, kalsiyum, potasyum gibi birçok minerali doğal olarak içeren deniz tuzları deniz ve okyanus sularından elde edilmektedir. Deniz tuzunun sodyum ve klorür oranı sofra tuzuyla aşağı yukarı aynı olsa da verdiği tat ve sahip olduğu doku bakımından farklıdır. Ancak denizlerdeki kirlenme dolayısıyla ağır metaller içerme riski de bulunmaktadır.

Kaya Tuzu: Yerin derinliklerinden elde edilen doğal ve katı kütlelerden elde edilen tuz tipidir. Deniz tuzu gibi birçok minerale sahiptir. Doğal kaya tuzları yer altında olduğundan yapılarında kirlilik söz konusu değildir. Kaya tuzu ağırlıkla kimya sanayi alanında, %3’lük bir bölümü de sofralık olarak kullanılır.

 

Himalaya Tuzu: Doğal kaya tuzlarının çok uzun zaman önce yüksek basınç nedeniyle himalaya dağlarında kristalleşmesi ile oluşmuşlardır. Doğanın en önemli ve saf kristal tuz yataklarıdır. 84 çeşit minerale sahip olan Himalaya tuzu rafine edilmeden kullanılır. Pembe renk içeriğindeki içindeki demir oksitten kaynaklanır ve tadı keskindir.

İçerdiği birçok mineral miktarının yanı sıra bu mineralleri oldukça düşük miktarlarda barındırmaktadır. Bunun yanı sıra içeriğinde plütonyum, talyum, kurşun ve radyum gibi insan sağlığına zararlı mineralleri de içerdiğinden himalaya tuzu için sağlıklı demek pek mümkün değildir.

 Deniz tuzu, sofra tuzu ya da kaya tuzu arasında seçim yaparken ise, damak tadınıza bağlı olarak seçim yapabilirsiniz.

 

3 tip tuzda da benzer miktarlarda sodyum vardır ve sağlık yararı açısından belirgin bir farkları yoktur.

Özellikle kalp, tansiyon ve böbrek sağlığı için günlük tüketilen toplam tuz miktarına dikkat edilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Gün içerisinde yaklaşık 5-6 gram tuz tüketmeniz yeterli olacaktır.