Mesane Kanseri
Mesane kanseri dünya çapında en fazla tanı alan yedinci kanser olup erkeklerde kanser sıralamasında yedinci sırada yer almaktadır.
Risk faktörleri:
• Sigara içmek. En önemli risk faktörüdür Sigara, puro veya pipo içmek, idrarda zararlı kimyasalların birikmesine neden olarak mesane kanseri riskini artırabilir.
• Yaşlılık . Mesane kanseri riski yaşlandıkça artar. Her yaşta ortaya çıkabilmesine rağmen, mesane kanseri teşhisi konan çoğu kişi 55 yaşın üzerindedir.
• Erkek olmak Erkeklerin mesane kanseri geliştirme olasılığı kadınlardan daha fazladır.
• Belirli kimyasallara maruz kalma. Böbrekleriniz, zararlı kimyasalları kan dolaşımınızdan filtrelemede ve onları mesanenize taşımada önemli bir rol oynar. Bu nedenle, belirli kimyasalların etrafında olmanın mesane kanseri riskini artırabileceği düşünülmektedir. Mesane kanseri riskiyle bağlantılı kimyasallar arasında arsenik ve boya, kauçuk, deri, tekstil ve boya ürünlerinin imalatında kullanılan kimyasallar yer alır.
• Önceki kanser tedavisi. Kanser önleyici ilaç olan siklofosfamid ile tedavi, mesane kanseri riskini artırır. Önceki bir kanser için pelvise yönelik radyasyon tedavisi gören kişilerde mesane kanseri gelişme riski daha yüksektir.
• Kronik mesane iltihabı. Uzun süreli idrar sondası kullanımında meydana gelebilecek kronik veya tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları veya iltihapları (sistit) skuamöz hücreli mesane kanseri riskini artırabilir.
• Genetik. Ailesinde mesane kanseri olanlarda kanser olma riski daha yüksektir.
Mesane kanseri belirtileri
• Ağrısız pıhtılı idrar yapma en tipik belirtidir. Ancak bazen idrar normal renktedir ve sadece ltam idrar tetkikinde kan saptanır
• Sık idrara çıkma, ani idrara sıkışma hissi
• Sırt ağrısı
Mesane kanserlerinde tanı:
İlk tanıda ultrasonografi çok yagın olarak kullanılır. Gerek duyulursa bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme de ek olarak yapılabilir. Bütün bu tetkiklerden sonra mesane tümörü saptanırsa veya tümör şüphesi şüphe devam ediyorsa hastaya kesinlikle sistoskopi (mesane içerisine optik sistemlerle bakılması, mesane endoskopisi) yapılmalıdır. Sistoskopide tümör saptanırsa aynı seansta tümör rezeke edilir. Belirgin tümör görülmez ise şüpheli alanlardan biyopsi ve yine patolojik inceleme için idrar örneği alınır. Buradan gelen patoloji sonucuna göre hastanın tedavisi planlanır.
Mesane kanseri türleri:
1. Ürotelyal karsinomlar, ( tüm vakaların %90’ından fazlası) en sık saptanan mesane kanseri türüdür.
2. Skuamöz hücreli karsinomlar, enfeksiyondan veya uzun süreli idrar sondası kullanımından kaynaklanan mesanenin kronik tahrişi ile ilişkilidir. Bu tür mesane kanseri nadirdir.
3. Adenokarsinomlar, mesanede mukus salgılayan bezleri oluşturan hücrelerden kaynaklanırlar. Mesanenin adenokarsinomu çok nadirdir.
Bu üç kanser türü dışında plazmositik , büyük hücreli, yüzük, diffüz, farklılaşmamış (andiferansiye) kanserler, lenfoepitelyoma benzeri kanserler, küçük hücreli karsinomlar, sarkomatoid ürotelyal karsinomlar, ürotelyal karsinomun nöroendokrin varyantı nadir olarak görülen mesane kanserleridir.
Mesane Kanserlerinde tedavi:
Mesane kanserlerinin tedavisinin belirlenmesinde tümörün mesane duvarına yayılma derinliği ana belirleyici kriterdir. Hastaların çoğunda ilk tanı anında kanser mesane kas tabakasını tutmamış olur. Bu hastalarda tümörün rezeksiyonu ve takip tek başına yeterli olurken hastadaki mevcut risk faktörlerine göre (tümörün yeri, boyutu, sayısı ve görünümü) mesane içine ilaç verilmesi gibi ek tedaviler planlanır. Bu hastalar yine mevcut tümör durumuna göre belirlene bir takvime göre sistoskopiyle takip edilirler.
Şayet tümör mesane kas tabakasını tutmuş ise ideal tedavi ameliyatla mesanenin çıkarılmasıdır. Bu işleme ek olarak hastaya bağırsaktan yapay bir mesane yapılabilir ya da idrar kanalları karın ön duvarına ağızlaştırılarak hastanın idrarını buraya takılacak olan bir torbaya yapması sağlanır. Ameliyat öncesi ve sonrası hastaya kemoterapi uygulanabilir. Yine seçilmiş hasta grubunda mesane koruyucu tedaviler (tümörün rezeksiyonu + kemoterapi + radyoterapi) gündeme gelebilir.
Mesane kanserlerinin çoğu, kanserin yüksek oranda tedavi edilebilir olduğu erken bir aşamada teşhis edilirler. Ancak erken evre mesane kanserleri bile başarılı bir tedaviden sonra geri gelebilir. Bu nedenle, mesane kanseri olan kişiler, tekrarlayan mesane kanserini araştırmak için genellikle tedaviden yıllar sonra takip testlerine ihtiyaç duyarlar.